Tiedätkö millaista ratsastajan kehonhuolto ja liikkuvuusharjoittelu on? Miten parantaa istuntaa kehonhuollon avulla? Mitkä ovat ratsastajien tyypillisimpiä haasteita?

Ratsastajan kehonhuolto – yleisimmät haasteet
Ratsastajien haasteeksi nousee usein ratsastuksen ja arjen staattisuus. Tämä näkyy erityisesti lonkan ja rintarangan alueen haasteina joka heijastuu myös istuntaan.
Keho rakastaa monipuolista liikettä ja usein jäykkyys ja kireydet ovatkin seurasta siitä, että kehoa ja niveliä ei liikuteta riittävän monipuolisesti eri suuntiin.
Usein ratsastajat kertovat liikkuvuushaasteistaan lonkan, nilkan ja yläselän, niin kutsutun rintarangan alueella. Nämä liikkuvuushaasteet puolestaan heijastuvat suoraan paitsi istuntaan ja sen symmetriaan, myös ratsastajille yleisiin polvi- ja alaselkäkipuihin.
Parhaita tuloksia saadaan kun kehoa aletaan liikuttamaan monipuolisemmin, ei vain staattisesti venyttämällä. Tämä tarkoittaa käytännössä arjen istumisen vastapainoksi erilaisia lempeitä dynaamisia liikkeitä joissa yhdistetään myös kiertoja, pyörityksiä ja muita arjelle ja ratsastukselle epätyypillisiä liikesuuntia.
Parempi liikkuvuus – miten auttaa istuntaan?
Pienelläkin, tarkoituksenmukaisella kehonhuollolla olemme saaneet isoja muutoksia, ihan jo parissa viikossa.
- Suorempi istunta. Epäsymmetria ja kireydet kehossa vetävät helposti istunnan “kasaan” toiselta puolelta.
- Rennompi jalka. Kireät lonkat ja rajoittunut kiertosuunnan liikkuvuus vaikeuttavat jalan laskemista rennoksi jalustimeen.
- Hevosen liikkeen seuraaminen. Rintarangan kiertosuunnat vaikuttavat suuresti hevosen liikkeen seuraamiseen kaarevalla uralla tai lateraalisissa liikkeissä kuten väistöissä.
- Rentous ja pehmeys. Rangan pehmeys ja jousto helpottavat hevosen liikkeen mukailemista ja muuttaa ratsastustasi pehmeämmäksi ja rennommaksi.
- Nilkan liikkuvuus ja jalkaterän hallinta. Nilkan ja jalkaterän toiminta ovat yhteydessä tasapainoon jalustinkontaktin kautta.


Mistä lähteä liikkeelle?
Muista, että sinun elämä, sinun arki, kaikki mitä teet tai et tee näkyy sinun kehossasi ja kenenkään toisen keho ei ole samanlainen.
Usein näkee, että alkuvaiheessa turhaudutaan siihen kun olo tuntuu “kankealta” tai liikkeet liian haastavilta. Muista, että kaikki tekevät oman näköisen versionsa liikkeistä aina ensin ja hiljalleen kehonhuollon tavoitteena on auttaa kehoa pääsemään sinne, mihin se ei vielä pääse.
Aloita lyhyistä, sinulle sopivan tuntuisista harjoituksista. Yksikin liike päivässä parin minuutin ajan on parempi kuin ei mitään!
Miltä kuulostaisi täysin ratsastajille suunniteltu kehonhuoltovalmennus jossa on kaikki mitä tarvitset?
Valmennus sisältää 10 monipuolista, ohjattua harjoitusta – sinun tarvitsee vain klikata video päälle! Opit samalla miten & miksi sinun kannattaa harjoitella parantaaksesi omaa ratsastustasi.