RATSASTAJAN OHEISHARJOITTELU – MITÄ JA MIKSI?

Ratsastajat hyötyisivät valtavasti oheisharjoittelusta. Miten ratsastajan kannattaisi treenata ja miksi? Kokosimme yhteen tärkeimmät asiat ratsastajan oheisharjoittelusta.

MITÄ RATSASTUS VAATII RATSASTAJALTA?

Siinä missä ratsastaja pyrkii siihen, että ratsastus näyttäisi ulospäin “kuin ei tekisi mitään”, vaatii ratsastus ratsastajalta monipuolista fyysistä kuntoa.

Ratsastus vaatii ratsastajalta kehonhallintaa, riittävää aerobista kuntoa ja voimatasoa, tasapainoa, koordinaatiokykyä, herkkyyttä, rytmitajua, nopeaa reaktiokykyä, liikkeen tuntemusta ja tätä kautta ajoituksen hallintaa sekä henkisiä ominaisuuksia kuten kärsivällisyyttä, suunnitelmallisuutta sekä herkkyyttä aistia ja ennakoida hevosen mielialoja sekä käyttäytymistä.

“Usein ajatellaan, että ratsastus itsessään riittää kohottamaan tai ylläpitämään kuntoa, mutta näin ei kuitenkaan ole. Ratsastajan oheisharjoittelu on tärkeä osa ratsastajan kehittymistä.” kertoo urheiluun erikoistunut fysioterapeutti, valmentaja ja EQUESTRAIN perustaja Laura Hämäläinen.

“Ratsastus on taitolaji, mikä tarkoittaa sitä, että päästäkseen hyödyntämään lajitaitoaan, ratsastajalta ei saa loppua kunto kesken. Heti jos ratsastajan fysiikka ei ole riittävällä tasolla, siirtyy focus taidosta fyysiselle suorittamisen puolelle ja lajin vaatimat nopeat reaktiot, tarkkuus ja herkkyys kärsivät. Haaste on ehkä siinä, että moni ratsastaja ei ole vielä kokenut sitä lainkaan miten valtavasti oheisharjoittelusta olisi apua, koska varsinaista oheisharjoittelun kulttuuria ei lajissa ole.”

RATSASTAJAN OHEISHARJOITTELU – MITÄ JA MIKSI?

Ratsastajan oheisharjoittelulla on kaksi selkeää tavoitetta: tukea ratsastajan kehittymistä omassa lajissaan sekä auttaa ratsastajan kehoa palautumaan ratsastuksen aiheuttamasta kuormituksesta.

Ratsastajan oheisharjoittelun tulisi tukea kehon symmetriaa ja vähentää kehon puolieroja, jotka heijastuvat aina suoraan myös hevosen liikkumiseen ja suoruuteen. Hyödynnämme valmennuksissamme paljon erilaisia kehonpainolla ja yksinkertaisilla välineillä tehtäviä kehonhallintaa, koordinaatiota ja kehon jäntevyyttä kehittäviä liikkeitä. Ratsastajalle olisi tärkeää osata niin sanotusti ketjuttaa kehon toimintaa eikä vain aktivoida tai vahvistaa yhtä eristettyä lihasta.

Ratsastajalta vaaditaan myös riittävää aerobista kuntoa, jotta lajin asettama taitovaatimus pystytään täyttämään. Eli suomeksi, jos ratsastajalta loppuu kunto kesken ja alkaa liikaa hengästyttää satulassa, on vaikeaa antaa tarkkoja, oikea aikaisia apuja hevoselle tai tehdä pieniä, tarkkoja korjauksia omaan istuntaansa.

“Sen lisäksi, että oheistreenillä tuetaan ratsastuksen asettamia fyysisiä vaatimuksia, olisi tärkeää myös auttaa ratsastajaa palautumaan ratsastamisesta. Esimerkiksi lonkan alue kiristyy ratsastajilla helposti sen vuoksi, että ratsastus ei vaadi lonkalta suuria, monipuolisia liikelaajuuksia. Jos lonkkien liikkuvuudesta ei huolehdita, aiheuttaa ratsastaja ratsastamalla itselleen haasteita omaan ratsastamiseen.” Laura lisää vielä oheisharjoittelun tavoitteista.

RATSASTAJAN OHEISHARJOITTELU – SUURIMPANA HAASTEENA AIKA

Suurimpana haasteena ratsastajien ja oheisharjoittelurutiinien välissä seisoo usein aika – ei vain ole aikaa treenata.

“Tämä on juuri se haaste, jonka me haluamme EQUESTRAIN kanssa ratkaista. Haluamme auttaa ratsastajia oivaltamaan, että hyvinkin lyhyillä treeneillä ja pienilläkin teoilla voi saada suuria muutoksia aikaan omassa ratsastuksessa. Aina ei tarvitse treenata 3-4 kertaa viikossa tuntia kerrallaan.” Laura avaa tarkemmin EQUESTRAIN tavoitetta.

“Valmennuksissamme treenataan keskimäärin 20-30minuuttia kerrallaan 2-3 kertaa viikossa. Jos tämä tuntuu alkuun liian suurelta, meidän instagram sivullamme on yli 20 ilmaista, ohjattua treeniä jotka ovat kestoltaan 5-15 minuuttisia. Niistä on hyvä aloittaa!”

Tiedämme myös, että ratsastus vie lajina paljon rahaa ja moni saattaa miettiä, että kannattaako oheisharjoitteluun panostaa rahallisesti.

“Olemme rakentaneet jokaisen valmennuksen niin, että yhden trendikkään satulahuovan hinnalla saat valtavan kattavan valmennuskokonaisuuden, joka mahdollistaa esimerkiksi sen, että saat tulevaisuuden ratsastustunneistasi ja valmennuksistasi paljon enemmän irti ja näin myös muu lajiin laitettu rahallinen panostus tuottaa aiempaa nopeampaa kehitystä ratsastajana.”

NÄIN VIEMME RATSASTUKSESI UUDELLE TASOLLE

Meille tärkeintä on sinun kehittymisesi.

EQUESTRAIN tarjoaa uniikin yhdistelmän ratsastuksen lajiosaamista, urheiluun erikoistunutta fysioterapiaa sekä suorituskyky- ja hyvinvointivalmennusta. 

Täysin ratsastajille suunnitellun oheisharjoittelun avulla valmennettavamme tuntevat kuinka heidän istuntansa kehittyy aiempaa nopeammin, kuinka hevoseen vaikuttaminen muuttuu helpommaksi ja kuinka lyhytkin treeni saa aikaan ison muutoksen omassa ratsastuksessa.

1. TESTAA mikä valmennus sopii sinulle parhaiten – löydät testityökalun valmennussivultamme!

2. VALMENNUSALUSTALTA löydät heti oston jälkeen kaikki valmennuksen materiaalit. Pääset kirjautumaan alustalle tämän sivun yläkulmasta

3. KIIREISEEN RATSASTAJAN ARKEEN SUUNNITELTU OHEISTREENIOHJELMA auttaa sinua parantamaan istuntaasi, apujen käyttöäsi ja nostamaan ratsastuksesi uudelle tasolle

4. VALMENTAJAN APU & TUKI on sinun saatavillasi aina kun tarvitset

5. HUOMAAT ERON SATULASSA nopeasti ja huomaat ettei sinun tarvitse äyttää viikossa tuntitolkulla aikaa kehittymisesi eteen

OSTA VALMENNUS TÄNÄÄN – MUKANA ON JO YLI 1000 TYYTYVÄISTÄ RATSASTAJAA!

Muita julkaisuja