Missiona muuttaa käsitys ratsastajien oheistreenistä

Se kaikki alkoi ajatuksesta: Mitä jos voisimme luoda jotakin täysin uutta ratsastusharrastuksen ja ratsastus urheilun maailmaan? Jotain, mikä muuttaa käsityksen ratsastajien fyysisestä kunnosta ja oheisharjoittelusta? Ratsastus on laji, jota ei helposti mielletä urheiluksi. Onko ratsastus urheilua?

“Kilparatsastajat ovat kaukana huippu-urheilijan kunnosta, väitöskirjatutkimus paljastaa. Tutkija Anne-Maarit Hyttinen ihmettelee, miksi ratsastajien kuntoharjoitteluun ei kiinnitetä riittävästi huomiota, vaikka huono kunto lisää onnettomuusriskiä ja heikentää hevosten hyvinvointia.”
– Helsingin Sanomat 28.1.2021.

Ratsastajien oheistreeni – mitä ja miksi?

Ratsastajien fyysinen kunto nousi mediaan talvella 2021, eikä ehkä niin positiivisessa valossa.

“Suomalaisilla kilparatsastajanaisilla on jopa heikompi kunto kuin vastaavan ikäisillä aktiivisilla naisilla, jotka eivät ratsasta.” – Helsingin Sanomat 28.1.2021

Tutkittua tietoa ratsastajasta urheilijana on vielä verrattain vähän, vaikka kyseessä on pitkät perinteet omaava, tuhansia vuosia vanha olympialaji.

Nyt hiljalleen ollaan kuitenkin heräämässä siihen, että ratsastajan fyysinen kunto ja kehonhallinta ovat merkittävässä roolissa ratsukon yhteistyöstä puhuttaessa ja maailman huipulta alkaa löytyä myös esimerkkiä näyttäviä ammattiratsastajia jotka tuovat esiin “satulan ulkopuolella tapahtuvan harjoittelun” tärkeyttä.

Ratsastus vaatii ratsastajalta kehonhallintaa, riittävää aerobista kuntoa ja voimatasoa, tasapainoa, koordinaatiokykyä, herkkyyttä, rytmitajua, nopeaa reaktiokykyä, liikkeen tuntemusta ja tätä kautta ajoituksen hallintaa sekä henkisiä ominaisuuksia kuten kärsivällisyyttä, suunnitelmallisuutta sekä herkkyyttä aistia ja ennakoida hevosen mielialoja sekä käyttäytymistä.

Hevosen eleiden ja ilmeiden lukeminen sekä hevosen lainalaisen käyttäytymisen tunteminen ja hevosen liikkeiden hallitseminen tarkasti ajoitettujen apujen kautta on koko ratsastuksen kehityksen edellytys. Ratsastus vaatii ratsastajan keholta myös liikkuvuutta ja lihasten joustavuutta. (Lasten ja nuorten urheiluvalmennuksen perusteet, 2009, 431–432.)

Ratsastus ja oheistreeni – vähän kerrallaan oikeita asioita

“Mielestäni ydinkysymys ratsastajien fyysisen kunnon kehittämisessä on ymmärrys oman lajin asettamasta raamista johon kuuluu usein myös lähes krooninen aikapula. Tunnin treeni voi tuntua mahdottomalta saada mahtumaan arkeen ja silloin se jää kokonaan tekemättä.” uransa urheiluvalmennuksen parissa rakentanut Laura pohtii. “Tunnin mittainen kuntosalitreeni tai juoksulenkki monta kertaa viikossa voi tuntua epärealistiselta ja helposti ajatus koko treenin tekemisestä jää kokonaan.”

EQUESTRAIN tavoitteena on ohjata ratsastajia oikeiden asioiden äärelle yksi askel kerrallaan. Ytimessä on se, että kaikki mitä tehdään on mietitty valmiiksi ratsastajan ja ratsastuksen näkökulmasta.

“Kun aika on rajallista, on parempi tehdä 6 minuuttia juuri oikeita asioita kuin tunti jotain mistä ei ole aivan varma itsekään, että miten se auttaa eteenpäin ratsastajana.” Laura kuvailee ydinajatusta EQUESTRAIN treenien takaa.

Hiljalleen kasvavan verkkovalmennustarjonnan lisäksi EQUESTRAIN instagramista @trainingforequestrians löytyy runsas valikoima ohjattuja, ratsastajille suunniteltuja, ilmaisia treenivideoita & treenivinkkejä.

Kesävalmennuksessa oli mukana hurjat yli 200 motivoitunutta ratsastajaa ja uusia valmennuskokonaisuuksia rakennetaan parhaillaan.

Seuraa EQUESTRAIN instagramissa ja kuulet ensimmäisenä kaikesta mitä tapahtuu!

Lähteet: Hyttinen, A. Ratsastuksen lajianalyysi. 2009.

SAY HELLO TO PILATES!

EQUESTRAIN PILATES on ratsastajille suunniteltu valmennuskokonaisuus, joka yhdistää kehonhallinnan, hengityksen ja kehon linjaukset monipuolisten pilatesharjoitusten avulla.

Pilatesharjoittelu on tehokas ja motivoiva tapa treenata ja ratsastajat ympäri maailman hyödyntävät pilatesta oman ratsastuksensa tukena.

Mukana valmennusta suunnittelemassa meillä oli pilatesohjaaja Carolina Högnabba (@thehognabba) ja oli valtavan antoisaa työskennellä oman alansa todellisen osaajan kanssa!

Mitä valmennus sisältää?
👉🏻 3 erilaista valmista treeniohjelmaa
👉🏻 13 erilaista, ohjattua pilatesharjoitusta
👉🏻 Kaikki harjoitukset videoituna & opastettuna
👉🏻 Eritasoisia vaihtoehtoja liikkeisiin
👉🏻 Psyykkisen valmennuksen luento - urheilupsykologi Riikka Pasanen, aihe: tavoitteita tukevien tapojen ja rutiinien luominen osaksi omaa arkea
👉🏻 Saat kaikki materiaalit heti käyttöön ja ne näkyvät sinulla vuoden ajan
👉🏻 Treenit on helppo tehdä missä vain - tarvitset vain maton, tyynyn ja yhteen harjoitukseen tuolin!
👉🏻 Yhteinen FB-ryhmä jossa voit kysyä valmentajalta mitä vain

‼️ Valmennus saatavilla lanseeraushintaan 49€ (norm. 69€) pe 12.8. klo 23:59 asti!

🥳 Juhlistetaan uutuusvalmennusta arvonnalla - voita itsellesi ystävällesi PILATES valmennus!
1. Seuraa @equestrain.fi
2. Tägää kaveri jonka kanssa haluaisit treenata yhdessä
3. Jokainen kommentti on uusi arpa
4. Saat extra-arvan jos jaat videon omassa storyssä

Ole nopea - arvonta päättyy jo huomenna 11.8. klo 10!

#equestrain
#equestainpilates
...

163 111

Huomenna klo 10:00 👀🔥

#equestrainpilates
...

302 0

Meillä on teille uusi valmennus 👀

Arvaatko mikä se voisi olla?

#equestrain
...

342 0

10.08.22 👀

#equestrain
...

388 1

Elokuu on täällä, arvaatteko mitä se tuo tullessaan 👀

#comingsoon
...

181 1

Kiristääkö sisäreisistä? Kaipaisitko lisää liikkuvuutta rintarankaan? Voimaa lavan alueelle?

Tuulimylly on yksi meidän ”suosikkiliikkeistä” sen vuoksi, että se yhdistää valtavan monta ratsastajalle hyödyllistä elementtiä.

👉🏻 Takaketjun liikkuvuus
👉🏻 Lähentäjien liikkuvuus
👉🏻 Rintarangan kierrot
👉🏻 Keskivartalon hallinta
👉🏻 Lavan alueen voima ja hallinta

Kokeile osana treeniä 3 sarjaa 8 toistoa / puoli 🔥

#equestrain
#ratsastajanoheisharjoittelu
...

381 1

-30% etukoodi @hipposport.fi // yhteistyö

Koodilla ”EQUESTRAIN” saatte -30% alennuksen KAIKISTA Eurostar paidoista @hipposport.fi verkkokaupasta ja myymälästä tästä hetkestä keskiviikon loppuun asti!

Mulla on videolla ihan täydellisesti esim joogaan tai pilatekseen sopiva Eurostar Adriana toppi koossa S 🧘🏼‍♀️

#hipposport
...

300 0

Tehokas takareisiliike ratsastajille 🔥😮‍💨

Takareittä voidaan vahvistaa lonkan koukistuksen/ojennuksen kautta tai polven koukistuksen/ojennuksen kautta.

Ratsastajan polvien hyvinvoinnin takaamiseksi olisi tärkeää, että takareidessä olisi riittävä voimakapasiteetti ja lisäksi hyvin hermoitettu takaketju auttaa siinä, että istunta ei siirry pelkästään etureidelle esimerkiksi kevyessä istunnassa jolloin polvi tarraa helposti kiinni satulaan.

Jumppapallo haastaa takareiden lisäksi tehokkaasti kehonhallintaa tässä liikkeessä 🔥

👉🏻 Jalat pallolle ja lantio ylös, kädet voivat olla maassa tukena
👉🏻 Pidä lantio ylhäällä ja vedä polvea koukistamalla kantapäitä kohti pakaraa

Tee 3x8-10, 30-60s lepo sarjojen välissä

__
Kaipaisitko yksittäisten liikevinkkien sijaan valmiiksi mietittyä kokonaisuutta, joka auttaisi sinua kehittymään ratsastajana?

MOBILITY 👉🏻 kehitä liikkuvuutta ja kehosi pehmeyttä
GYM 👉🏻 ratsastajille suunniteltu kuntosalivalmennus
BODYWEIGHT 👉🏻 treenaa tehokkaasti kehonpainolla
CARDIO 👉🏻 paranna kuntoasi ja kehity ratsastajana

Jos ostat minkä tahansa meidän valmennuksista tällä viikolla, ehdit mukaan ensi viikon torstaina pidettävään EXTRA luentoon jonka Laura pitää kaikille valmennusryhmille. Aiheena on ratsastajien oheisharjoittelu kokonaisuutena ja miten jokainen ratsastaja pystyy kehittämään omaa ratsastustaan helposti, pienellä vaivalla oheistreenien avulla ⚡️

Osta valmennus verkkokaupastamme nyt ja liity mukaan valmennustiimiimme 👊🏼

#equestrain
#ratsastajanoheisharjoittelu
...

335 1

Muita julkaisuja