MIHIN RATSASTAJA TARVITSEE KEHONHUOLTOA?

Kehonhuolto on paljon muutakin kuin vain venyttelyä. Kokosimme yhteen vinkit ratsastajan kehonhuoltoon – lue mihin ratsastaja tarvitsee kehonhuoltoa. 

Ratsastus vaatii ratsastajan keholta kykyä olla joustava ja pehmeä olematta löysä, jäntevyyttä olematta jäykkä tai kova sekä herkkyyttä ymmärtää ja tuntea hevosen liikkeitä ja reaktioita. 

”Jäykkyys on yksi ratsastusta eniten haittaava yksittäinen tekijä. Jäykän ratsastajan on vaikea rentoutua ja löytää sitä harmonista fiilistä jonka ratsastus meille parhaimmillaan tarjoaa.” Laura avaa ratsastajien liikkuvuuteen liittyviä haasteita. 

Mikä siis avuksi? 

Mitä liikkuvuudella tarkoitetaan?

Liikkuvuus on aina yhdistelmä nivelen liikelaajuutta ja kykyä aktiivisesti ja hallitusti liikkua tuon liikelaajuuden läpi. Haasteita tulee jos liikelaajuus pääsee rajoittumaan emmekä pääse vahvistamaan koko liikelaajuutta ja toistaalta myös silloin kun puhutaan niin sanotusta yliliikkuvuudesta jolloin liikelaajuutta löytyy valtavasti, mutta ei välttämättä hallintaa koko liikelaajuuden läpi. 

Kun ajatellaan ratsastusta lajisuorituksena, ei ratsastajan keholta vaadita valtavan suuria liikelaajuuksia. Ratsastajan ei tarvitse olla yhtä notkea kuin voimistelijan, mutta lajin vaatiman kehon pehmeyden kehittämiseen tarvitsemme erilaisia työkaluja. 

Ratsastajien yleisimmät haasteet

Ratsastaminen näkyy ratsastajien kehossa ja oheisharjoittelulla onkin aina kaksi päätavoitetta — tukea lajin vaatimia fyysisiä ominaisuuksia sekä auttaa ratsastajan kehoa palautumaan ratsastuksesta eli kumota sitä miten ratsastus näkyy kehossamme. 

Kehonhuollon työkaluilla pystymme auttamaan ratsastajaa erityisesti nilkan, lonkan sekä selkärangan liikkuvuuden kehittämisessä ja ylläpitämisessä. Tasapainoinen istunta rakentuu pehmeän, joustavan jalustinkontaktin, rennon pitkän, hevosen ympärille laskeutuvan jalan sekä joustavan rangan sekä tasapainoisen hartiarenkaan ja rintakehän varaan. 

Tyypillisesti ratsastajilla on jäykät nilkat, jäykät lonkat ja jäykkä rintaranka. Jäykkä nilkka passivoi kontaktia jalustimeen ja jäykistää koko jalan ylöspäin. Jäykät lonkat vaikeuttavat jalan laskemista rennosti hevosen ympärille ja jäykkä rintaranka tai esimerkiksi eteenpäin kallistunut hartiarengas vaikeuttavat hevosen liikkeissä istumista ja aiheuttavat tuntumaongelmia.

Kaikki nämä vaikeuttavat sitä mitä ratsastajina tavoittelemme – harmonista, hyvää fiilistä yhteistyöstä hevosen kanssa. 

Liikkuvuuden kehittämiseen vai palautumisen tueksi?

Hyödynnämme harjoituksissamme ja valmennuksissamme monipuolisesti erilaisia kehonhuollon työkaluja.

”Kun haluamme lähteä kehittämään liikkuvuuttta, se on käytännössä kehon auttamista paikkoihin joissa se ei ole ollut joskus pitkiinkin aikoihin. Tämä vaatii esimerkiksi hermoston huomioimista, sillä keho helposti suojelee nykyisen liikkuvuuden rajan ylitystä siinä pelossa, että uudella liikelaajuudella tapahtuisi jotakin kamalaa, vaikka näin ei tietenkään ole. Siksi liikkuvuuden kehittämiseen ja pitkäaikaisten tulosten aikaasaamiseen kannattaa hyödyntää aktiivisen tekemisen kautta liikkuvuutta kehittäviä liikkeitä jotka myös kehittävät lihasvoimaa uudelle liikelaajuudelle.” urheilufysioterapiaan erikoistunut EQUESTRAIN perustaja Laura avaa eri liikkeiden tarkoitusta. 

”Jos taas tavoitteenamme on tukea palautumista, on hyödyllistä valita harjoituksia joissa tempo on rauhallinen, keskitytään enemmän hengitykseen ja kehon kierrosten laskemiseen. Usein arkemme on kovin aktiivista ja välillä paras asia jonka voimme tehdä on vain pysähtyä oman kehomme äärelle — usein mielikin rauhoittuu kun saamme kehoon avonaisemman, rauhallisemman fiiliksen.” 

Ratsastajat käyttävät paljon myös lyhyitä, lempeitä ja niin sanottuja dynaamisia harjoituksia aamuisin tai ennen tallille lähtöä. Tavoitteena on vähän herätellä kehoa, avata lonkkia, rintarankaa ja saada kehoa pehmeämmäksi esimerkiksi yön tai työpäivän jälkeen ennen satulaan nousua. 

Uusi, entistäkin parempi EQUESTRAIN MOBILITY 

Vanhin valmennuksemme EQUESTRAIN MOBILITY on saanut täysin uuden, päivitetyn sisällön ja löytyy nyt valmennusvalikoimastamme. Aiempi versio valmennuksesta jää käyttöön sen ostaneille, mutta jatkossa verkkokaupastamme löytyy vain tämä uusi, päivitetty versio. 

”Halusimme parantaa kehonhuoltovalmennuksen videoiden laatua sekä hieman monipuolistaa harjoituksia. Uudesta valmennuksesta löytyy nyt 12 erilaista harjoitusta aiemman 10 sijaan! Oma suosikkini on ehdottomasti aamukahvi & lempeä kehoa avaava aamuharjoitus. Olen niin 100% aamuihminen, että voisin joka aamu istua ratsastajien kanssa aamukahvilla lempeän kehoa avaavan liikkeen äärellä.” Laura naurahtaa kertoessaan uudesta kehonhuoltovalmennuksesta. 

”MOBILITY on kaikista valmennuksistamme itselle se kaikista rakkain. Toivon, että mahdollisimman moni ratsastaja löytää paremman yhteyden omaan kehoon ja mieleen näiden harjoitusten avulla.” 

Osta uutuusvalmennus -20% etuhintaan (norm. 69€) – etuhinta voimassa 24.-26.3. klo 23:59 asti!

Saatavilla myös ratsastajan kehonhuollon unelmapaketti – EQUESTRAIN MOBILITY BUNDLE! Paketti yhdistää molemmat kehonhuoltovalmennukset ja sisältää yhteensä 21 erilaista ratsastajille suunniteltua kehonhuoltoharjoitusta.

EQUESTRAIN MOBILITY BUNDLE saatavilla vain 24.-26.3. hintaan 100€ (säästät 38€)!

Muita julkaisuja