HAASTATTELUSSA: JANNI MARTIKAINEN

Tiimimme yksi nuorista kouluratsastajista on 25 -vuotias Janni Martikainen. Tiesikö Janni aina haluavansa kilpailla kouluratsastuksessa? Millaisia hevosia Jannilla on tällä hetkellä? Mitä tavoitteita hänellä on tuleville vuosille?

Kuva: Sofia Kangas

INTOHIMON OHJAAMA

25-vuotias Janni Martikainen on ratsastanut koko ikänsä. Janni sai ensimmäisen oman poninsa 9-vuotiaana. 

“Halusin kisata sen kanssa esteratsastuksessa, mutta ponin astman takia päädyinkin kouluratsastukseen ja jäin sille tielle”, Janni kertoo. 

Toisen oman ponin Janni sai 11-vuotiaana, jonka kanssa kilpaileminen kouluradoilla alkoi nopeasti. 

Ensimmäisena kautena Janni kisasi seurakisoissa, ja sen jälkeen kansallisessa ponicupissa.

“Vuonna 2010 pääsin maajoukkuerinkiin ja 2011 pääsin ensimmäistä kertaa edustamaan Suomea suomenmestaruus- ja pohjoismaiden mestaruuskisoissa”, Janni kertoo.

Juniorivuosien jälkeen Janni on treenannut muun muassa Saksassa ja Tanskassa. 

Tällä hetkellä Janni omistaa kaksi hevosta, Michiganin ja Cornandon eli Korpun. 

“Michigan on ollut minulla jo 9-vuotta. Se on vähän sellainen perheen koira”, Janni naurahtaa. “Korpun kanssa olen saavuttanut eniten. Vaikka 19-vuotias Korppu onkin täysin kunnossa, on se nyt kuitenkin eläköitynyt kilparadoilta”, hän jatkaa. 

 

ARKEA & UNELMIA

Jannin arki on nopeatempoista ja aktiivista. Arki koostuu tallista, töistä, valmennuksista,  ratsutuksista ja oheistreeneistä. Janni työskentelee perheyrityksessä HippoSportissa.

Arkirytmi on säännöllistä. Aamut hän viettää tallilla hevosten kanssa treenaten, ja iltapäivät menee töissä. Lisäksi Janni harrastaa crossfitia oheistreeninä muutaman kerran viikossa. “Sunnuntaisin hevosilla on vapaapäivä, ja tällöin pyrin pyhittämään myös itselleni vapaapäivän, vaikka se ei aina toteudukaan”, hän kertoo. Janni toteaa lajin olevan hänelle intohimon asia. Aina voi kehittyä paremmaksi ratsastajaksi. 

Jannin pitkän tähtäimen tavoite on vuoden 2024 olympialaiset. “Siinä välissä tavoitteena on kuitenkin päästä kisaamaan vielä alle 25-vuotiaiden EM- ja PM-kisoja ja kehittyä kohti GP ratsastajaa”, Janni väläyttää. Lisäksi tällä hetkellä etsinnässä on uusi hevonen tulevaisuuden tavoitteita varten. 

Crossfitin aloittamisen myötä Janni toteaa kehonhallinnan parantuneen. Lisäksi voimaa on kertynyt lisää, ja erilaisten puolierojen havaitseminen on ollut helpompaa.

Janni on harrastanut muun muassa tanssia, balettia ja yleisurheilua. Alppihiihto pysyi kuvioissa pidempään ja siinä Janni on myös kilpaillut.

Kuva: Oskari Ranta

OHEISTREENISTÄ APUA KEHITYKSEEN RATSASTAJANA

Equestrainin yhteistyön avulla tavoitteena on löytää lajiin sopivat oheisharjoitteet.

“Equestrainin avulla haluaisin kehittää omaa suoruutta, sekä lapa- ja hartiatukea. Liikkuvuutta ja venyttelyä ei tule omatoimisesti hirveästi harrastettua, joten Equestrain tarjoaa apua myös tähän”, Janni toteaa.

Isoin haaste oheistreenin tekemiselle on ajan puute. Ratsastuksen vaatimat aikaresurssit ovat valtavat, ja valmiiksi kiireisen arjen keskelle on turha kaataa lisää kuormitusta.

”Janni oli mukana meidän tiimiratsastajien testipäivässä tämän vuoden alussa ja seuraavaksi lähdemme rakentamaan näihin testeihin pohjautuvaa treeniohjelmaa joka tukisi Jannia matkalla kohti hänen tavoitteitaan.” kertoo Laura kun kysymme mitä hänellä on takataskussaan tämän nuoren ratsastajan auttamiseksi kohti tavoitteiden ja unelmien toteutumista.

”Kokoamme meidän valmennusvalikoimasta sopivan yhdistelmän tukemaan Jannin arkea ja urheiluun liittyviä tavoitteita ja jään innolla odottamaan millaisia muutoksia saadaan aikaan tulevalla kaudella.”

Kiitos haastattelusta Janni – toivottavasti edessä on onnistunut vuosi 2022!

Voit seurata Jannin matkaa @janni.dressage

Muita julkaisuja