ANNA-JULIA KONTION MATKASSA

Takana on vuosi yhteistyötä Anna-Julia Kontion kanssa ja viime viikonloppu vierähti Juulin apuna Oslo Horse Showssa. Miltä näyttää maamme kärkeen kuuluvan ratsastajan oheisharjoittelurutiini kotona ja kilpailumatkalla?

VUOSI TAKANA YHTEISTYÖTÄ

Kansainväliset kilpailuviikonloput ovat yhdistelmä matkustamista, aikaisia aamuja ja pitkiä iltoja ja vaikka ratsastajan mukana onkin useammasta henkilöstä rakentuva tiimi, asettaa se täysin omanlaiset vaatimuksensa ratsastajalle.

Tällä kertaa reissussa mukana oli ensimmäistä kertaa myös Laura.

“Tänä viikonloppuna tulee itseasiassa täyteen jo kokonainen vuosi yhteistyötä Juulin kanssa.” Laura kertoo.

“Kulunut vuosi on ollut hieno mahdollisuus itselle kehittää omaa osaamista ja ymmärtää vielä paremmin sitä, mitä tämä laji aivan huipputasolla vaatii. Toisaalta, on ollut hienoa huomata, että ne peruselementit ovat aina läsnä riippumatta ratsastajan tasosta – palautuminen, kehon monipuolinen liike sekä kilpaurheilun psyykkinen puoli.

Juulin kanssa olemme rakentaneet hänen arkeen sopivia tapoja ja rutiineja tavoitteenamme tukea palautumista, parantaa fysiikkaa ja kehon symmetriaa.

Olemme keskittyneet paljon siihen, että Juuli pystyy isommillakin radoilla olemaan vielä loppuradasta skarppi oman kropan ja reaktioiden kanssa.”

ARKEEN JA REISSUUN SOPIVIA RUTIINEJA

Tärkeintä on ollut löytää arjessa sekä reissussa helposti toteutettavia rutiineja ja treenejä, jotka kehittävät, mutta eivät vie liikaa kapasiteettia muulta tekemiseltä.

“Tämän eteen on tehty töitä systemaattisesti läpi vuoden monipuolisesti aerobista kuntoa, liikkuvuutta ja kehonhallintaa kehittämällä eli aivan niitä samoja perusasioita kuin muidenkin ratsastajien kanssa. Ainoa ero tulee siitä sitoutumisen tasosta joka huippu-urheilijalla on.

Muistan kun laitoin Juulille ensimmäiset kolme kehonhuoltoharjoitusta, että näistä voisimme aloittaa ja hän laittoi seuraavana päivänä jo viestiä, että oli testannut ne kaikki ja kertoi mikä niistä tuntui itselle parhaimmalta.” Laura kertoo.

Juuli aloittaa päivän lyhyellä kehoa avaavalla harjoituksella ja kuutena päivänä viikossa tehdään jokin lyhyt kehonhallintaa ja symmertiaa kehittävä harjoitus – usein kestoltaan max 15 minuuttia. Pari kertaa viikossa hikoillaan puolisen tuntia kuntopyörää hyödyntäen.

Kilpailumatkoille on rakennettu lyhyitä kehoa avaavia ja aktivoivia harjoituksia, jotka voi helposti tehdä joko hotellihuoneessa, hotellin salilla tai tarvittessa jopa hevosautossa.

“Kilpailupäivät ovat pitkiä ja isot luokat ovat usein viimeisenä. Oslossa käytiin yhdessä tekemässä salilla lyhyt 10 minuutin kehon aktivointi, ei sen tarvitse olla sen ihmeellisempää, mutta silläkin on jo iso vaikutus.”

KOHTI HELSINKI HORSE SHOWTA

Maailman cup avaus Oslossa sujui hyvin – yhdellä hipaisupuomilla. Puomista huolimatta kaikki olivat suoritukseen todella tyytyväisiä ja JayJay ansaitsi kyllä suuret kehut. Myös Lopez suoriutui hienosti lauantaina elämänsä ensimmäisestä 5* GP radasta.

“Hienoa päästä jatkamaan tästä heti mukaan Helsinkiin. Viikonloppu Oslossa auttoi ymmärtämään vielä paremmin sitä miten kilpailuviikonloppu tällä tasolla rakentuu ja mitä asioita pystymme tekemään tulevaisuudessa vielä paremmin.

Helsingissä otan vastuulleni välipaloista huolehtimisen, koska tuttuun tapaan kilpailun tasosta riippumatta, on säännöllinen energiansaanti yksi suurimmista haasteista.

Tulee hieno ja jännittävä kilpailuviikonloppu – saa nähdä pystynkö taas hengittämään kertaakaan luokkien aikana.”

Hyödynnä HIHS viikon kampanja ja nappaa valmennukset -25% koodilla “HIHSWEEK”. Etu voimassa 19.-23.10.2022!

Muita julkaisuja